Jak vybrat ložní povlečení?

Na trhu se v dnešní době nachází nepřeberné množství nabídek ložního povlečení a rozhodně se dá říci, že je z čeho vybírat. Občas si ale lámeme hlavu, podle jakých parametrů máme povlečení nejlépe vybírat?

Nejdůležitějšími parametry při výběru ložního povlečení jsou v prvé řadě materiál, gramáž a pochopitelně také rozměry povlečení.

Materiál se liší zejména svými vlastnostmi, ale také doporučeným způsobem údržby. Největší oblibě se dlouhá léta těší stále bavlna, která je velice příjemná na pokožku, prodyšná, měkká a velmi dobře saje vlhkost. Dokáže dlouhodobě uchovat tvar i barvu. Povlečení z bavlny lze užívat celoročně. Za její menší nevýhodu lze považovat její snadnější mačkavost, tudíž je nutno toto povlečení žehlit.

ložní povlečení

V posledních letech se na trhu nabízí i různé varianty povlečení z bavlny. Jedná se například o bavlnu renforcé, která se řadí k jednomu z nejkvalitnějších materiálů. Je ještě jemnější a hladší než klasická bavlna.

Dalším druhem je bavlna perkál, která bývá nazývána rovněž jako prémiová bavlna. Jedná se o jemný, velmi hebký materiál, vyznačující se vysokou odolností a trvanlivostí. Jeho výhodou je rovněž nenáročná údržba.

Dále se pak nabízí bavlněný satén, který dokáže dobře pohlcovat vlhkost a je velmi prodyšný. Tento materiál je oblíben také proto, že v zimě zahřeje a naopak v létě dokáže ochladit. Povlečení z tohoto vysoce kvalitního materiálu se vyznačuje dlouhou životností a stálostí barev.

V oblasti povlečení je dalším druhem materiálu flanel, který nabízí vysokou hřejivost a je tedy spíše vhodný jako povlečení do zimních měsíců. Jedná se o měkký a jemný materiál se snadnou nemačkavou údržbou. Při výběru vás může zaujmout také název Biber, kdy se jedná o jemný flanel, poněkud silnější než klasický flanel, opět s velmi vysokou hřejivostí.

Mezi luxusnější materiály, ze kterých bývá vyráběno povlečení, se řadí satén. Ten se vyznačuje především mimořádnou jemností, dále pak trvanlivostí a pevností materiálu. Hodí se spíše do teplejších měsíců, protože dokáže příjemně chladit. Satén vyžaduje speciálnější údržbu, snáší praní spíše při nižších teplotách s použitím jemných pracích prášků.

Velice oblíbeným materiálem je určitě mikroplyš, s vynikajícími termoregulačními schopnostmi a snadnou údržbou bez nutnosti žehlení.

K vyhledávaným materiálům dále patří určitě také krep. I tento materiál se řadí k prodyšným a měkkým druhům. Díky své struktuře není ani toto povlečení nutno žehlit.

Mezi velmi luxusní materiály řadíme damašek, který bývá oblíben pro své typické vzory a jednobarevné provedení. Jeho výhodou je snadná údržba, dlouhá životnost a velká hebkost.

Specifickým parametrem, podle kterého vybíráme povlečení, je také gramáž, která se značí počtem nití na cm², kdy obecně platí, že čím nižší gramáž, tím nižší kvalita povlečení.

Povlečení lze vybírat v mnoha barevných kombinacích, v různých motivech, designech i kvalitě. Kvalita je samozřejmě také jedním z velmi důležitých kritérií při výběru povlečení, a ačkoliv je možno zakoupit povlečení téměř kdekoliv, ať už se jedná o supermarkety, nebo třeba i tržnice; kvalitní produkty vám ovšem mohou zajistit jen kvalitní výrobci. Mezi ně se rozhodně řadí například  povlečení z 4Home a podobně.

Velkou roli při výběru ložního povlečení hraje bezesporu také cena, kdy samozřejmě platí, že se cena vysoce kvalitních produktů může vyšplhat dost vysoko, ale i v tomto případě je řešení, kdy řada obchodníků čas od času poskytne určité slevy na své výrobky, jako jsou třeba 4Home slevové kupóny.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

loodgieter